Hej alla föräldrar.
Vi fortsätter att bevaka smittspridningen och som flera av er säkert känner till från gårdagens nyhetsrapportering är den tillfälliga nedgången definitivt bruten. Vaccintakten är låg i Sverige, jämfört omvärlden, och det beror på att importen av vaccin inte följer plan.
För oss i skolvärlden, har det blivit uppenbart att vi inte kan släppa på restriktionerna för tidigt. Att släppa på restriktionerna innebär risker för lokala utbrott, vilket skulle innebära total nedstängning och hos oss påverkar en sådan 400 människor. Nu vet vi ju att det är pollensäsong också, något som knappast underlättar ens bedömning av smitta, förkylning eller covid.
Barn från 6 års ålder ska testas, och syskon till barn som testas, betraktas som "misstänkta fall". Man bör invänta testresultat innan familjen träffar andra människor. Flera har frågat om vi har haft smitta inom vår verksamhet. Det går inte att svara absolut nej på den frågan, och det beror på att inkubationstiden inte är exakt och att smittade kan vara symtomfria. Vad vi däremot vet, är att vi inte har haft något utbrott och att vi därmed inte har haft någon smittspridning mellan vuxna-barn-elever inom verksamheten. Samtliga fall vi känner till har smittats utanför vår verksamhet. Det betyder, att ni alla hjälper oss att hålla verksamheten igång så riskfritt som det bara går i dessa prövande tider. Vi är oerhört tacksamma för allt ni gör, för att vardagen trots allt, har kunnat fungera så bra som den gjort nu i över ett år med pandemin.
Nästa vecka är det Påsklov och därmed en naturlig möjlighet till (tyvärr) fortsatt avstånd mellan nära och kära, för att åtminstone försöka få ned smittspridningen. Ni som har barn på fritids eller i förskolan, vill jag be, att om det inte är absolut nödvändigt med omsorg, att ni håller era barn hemma och att ni tar vara på vårens möjligheter att vara utomhus. För ett år sedan var utevistelse den bästa taktiken för att få ned smittspridningen.
I våra läsårstider, står att vi ska ha föräldramöten och liknande aktiviteter nu. Dessa kommer inte bli av. Däremot behöver vi förbereda 6-åringarna och alla som ska byta team för nästa läsår och informera er föräldrar inför uppgång. Detta betyder att vi kommer kalla er till olika informationsmöten, via videolänk, under våren. Datumen för dessa informationsträffar återkommer vi till.
Samma sak kan hända med fixardagarna. Vi vet inte hur restriktionerna ser ut under våren, varför det är närmast omöjligt att sia om dessa blir av - men mest sannolikt är att fixardagarna måste ställas in. Eleverna som skulle ha prao (årskurs 8) kommer få arbetslivsorientering inom vår verksamhet, bland annat redan nu på fredag, via videolänk.
Samma sak gäller skolans utvecklingssamtal. De kommer genomföras på samma sätt som i höstas, med ert barn här hos sin mentor i skolan och er föräldrar hemma via videolänk. Skillnaden blir att vi kommer kalla de föräldrar skolan anser ska ha utvecklingssamtal och erbjuda alla andra elevers föräldrar ett utvecklingssamtal. Orsaken till den ordningen, är att belastningen på pedagogerna är hög pga pandemin, på så sätt att vi har hög personalfrånvaro, exvis i väntan på covid-tester och restriktioner på andra förskolor/skolor. Det är påfrestande för personalen att ständigt vara i omställning (precis som det är för er där hemma).
Föreningsstämman den 22e april blir digital via Google Meet.
Skolavslutningarna i år, såväl i förskolan som grundskolan, kommer arrangeras likadant som för ett år sedan - dvs teamvis. Team Yngre, har sin sommaravslutning, Team Äldre har sin på Förskolan, F-1 har sin skolavslutning i Aulan, liksom resterande team (2-3, 4-5, 6-7 och 8-9). Vi räknar inte längre med att några restriktioner lättas före midsommar.
De data vi bland flera använder oss av för bedömning av åtgärder finns fritt tillgängliga på https://www.skane.se/digitala-rapporter/lagesbild-covid-19-i-skane/kommunrapport/ och i de siffrorna kan ni se att i exempelvis Klippan och Landskrona är det förra veckan stora hack uppåt i smittspridningen.
Jag beklagar att Svalövs Kommun inte gör samma bedömning som vi. I dagsläget har vi ett antal elever på högstadiet som undantagits från distansundervisning och har sin undervisning här. Under denna veckan kommer vi se över hur mixen av när- respektive distansundervisning kan/ska ske efter påsk, fram till skolavslutningen. Besked kommer under påskveckan.
Några av er vet möjligen om att jag deltar som representant för Idéburna skolor i möten med Utbildningsdepartementet, Skolverket, Skolinspektionen, Folkhälsomyndigheten, SPSM, Arbetsmiljöverket m.fl. Vi har haft möten varje månad sedan ett år tillbaka och däri avhandlas bland annat högskole- och gymnasieantagningen. Antagningarna kommer inte förändras jämfört tidigare, men man ser över "kvoterna" för reservantagning, så att så många elever som möjligt ska hinna komplettera. Det visar sig vara svårast läge för gymnasieleverna som går ut i år eftersom de har haft distansundervisning under längst tid. Något som oroar myndigheterna och framförallt elevorganisationerna är det försämrade generella måendet hos framförallt unga vuxna, dvs gymnasieåldern upp till 25 års ålder. I det är vi vuxna väldigt viktiga att visa förståelse för att ett år känns för våra unga som en evighet och hjälpa dem med synen på att livet har många möjligheter. Pandemin kommer gå över och livet kommer återgå till mer vanlig vardag, så småningom.
Slutligen: Läsårstiderna för läsåret 2021/2022 uppdateras på vår hemsida under dagen idag. Ska ni skriva in något i era kalendrar, så är det att skolstart är måndagen den 16e augusti.
Här från skolan önskar vi er alla en så skön Påskvecka som möjligt.
Ta hand om er.
Med vänlig hälsning
Peter Strömblad, VD/Rektor, M.Sc.